Празнична торта




Необходими продукти за блатовете: осем яйца от свободни кокошки, 2 ч.ч.кафява захар, 2 ч.ч.брашно, 2 бакпулвера, 3 суп.л.какао.
Необходими продукти за крем ванилия: 1 литър домашно прясно мляко, 2 яйца, 1 и 1/2 ч.ч.захар, 2 ванилии, 7 суп.л.брашно.
Необходимо за сиропиране: една фанта.
Необходими продукти за украса: един черен шоколад 85% какао, един бял шоколад, няколко ягоди, 150 гр.настъргани орехи.




Начин на приготвяне: Разбийте с миксер в купа яйцата и захарта. В друга купа смесете пресятото брашно с бакпулвера. Започнете да прибавяте към яйчената смес от брашното, като бъркате непрекъснато. Разделете сместа на три равни части. Към едната прибавете какаото. Подгответе форма с ринг за печене на блатовете с размер 26 см. Намазнете формата и я покрийте с хартия за печене. Изсипете едната смес и я изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Проверявайте с клечка дали е готова. След това изпечете последователно и другите две смеси. Оставете ги настрани да се охладят. През това време подгответе крема ванилия. Загрейте прясното мляко. Добавете захарта и ванилията. Смесете в купа яйцата и брашното. Прибавяйте от яйчената смес към млякото при непрекъснато бъркане, докато крема се сгъсти достатъчно. сега трябва да сглобим тортата. В подходящ поднос сложете единия блат. Сиропирайте с една трета от фантата. Изсипете половината от крема върху него. Сложете какаовия блат. Сиропирайте и него. Изсипете другата половина от крема. Сложете третия блат, сиропирайте го и приберете за половин час тортата в хладилника. Разтопете на водна баня кафявия шоколад и отделно в друга купа и белия. Изсипете ги върху тортата. Оставете отново в хладилника, за да стегне шоколада. Сега вече махнете ринга на формата. Отстрани украсете тортата с настърганите орехи, а отгоре сложете ягодите за украса. Да ви е сладко!










п.с.сп.публикация в сп.Кулинарен журнал, брой 14/ юли 2014, стр.36


Коментари

Популярни публикации от този блог