Памук погача



Необходими продукти: една чаена чаша топло прясно мляко, една чаена чаша вода, една чаена чаша олио (или зехтин за готвене), 2 суп.л.захар, 1.5 суп.л.сол, едно пакетче суха мая на Д-р Йоткер, 850 гр. брашно, едно яйце + една чаена лъжичка ракия за намазване.



Начин на приготвяне: разтворете маята в малко топла вода, с една лъжица захар. Оставете настрана за около десетина минути. В купа сипете пресятото брашно. Направете кладенче в средата и изсипете там маята, млякото и олиото (зехтина). Добавете солта и захарта. Омесете меко еластично тесто, като постепенно добавяте от останалото брашно. Ако месенето ще се извършва в пекарна сложете първо течните съставки, след това сухите и включете машината на режим Тесто. Готовото тесто разточете на кръг. Нарежете на триъгълници, както е показано на снимката:



Всяко триъгълниче завийте на рулце, както е показано на тази снимка:


Наредете всички оформени рулца в предварително намазнена и набрашнена тава за печене. Оставете половин час да втаса на топло място.
Ето втасалата питка:

Разбийте яйцето, добавете една чаена лъжичка ракия и намажете питката. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Да ви е сладко!








Популярни публикации от този блог