Запеканка с картофи и домашен суджук


Водейки се от максимата: Бързо, лесно, вкусно, приготвих една запеканка с наличното в момента - картофи, домашен суджук, маслинки...
Рецептата е подходяща за подготвяне не само в почивните дни, но и през работната седмица, защото не отнема много време. Пробвайте и ще се убедите сами!

Необходими продукти: 300 гр. картофи, малко домашен суджук, няколко маслини, три яйца от домашни свободни кокошки, 150 мл. домашно прясно мляко, зехтин, сол, черен пипер, 1/2 ч.л. семена кимион, 1/2 ч.л. семена копър, няколко семена карамфил, три скилидки чесън.



Начин на приготвяне: обелете картофите. Нарежете ги на шайби. В тава наредете един ред от нарязаните на шайби картофи. Овкусете със сол. В сух тиган запечете семената. Прехвърлете запечените семена в хаванче и ги счукайте. Поръсете картофите. Върху тях наредете парченца от нарязания домашен суджук (може да използвате друг наличен колбас, с който разполагате в момента). Обезкостете и нарежете маслините. Сложете върху картофите и суджука. Нарежете скилидките чесън и ги наредете върху картофите. Повторете процедурата отново с шайби картофи, суджук, подправки и завършете с картофи. 


Залейте със зехтин. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути. През това време подгответе заливката - в тиган разтопете чисто масло. Добавете две лъжици брашно и запържете леко. Изсипете 150 мл. прясно мляко и разбъркайте добре. Разбийте яйцата и ги добавете към заливката. Когато се сгъсти я свалете от огъня. Изсипете я върху запеканката и допечете за още 15 минути. Пояснявам, че печенето зависи все пак от фурната - при мен е 15 минути, при Вас може да е по-малко или повече. Затова проверявайте от време на време как върви печенето. Да ви е сладко!



Популярни публикации