Питка с мастикс (медицинска дъвка)


Случайно попаднах на рецепта за питка с мастикс, и реших да я пробвам от любопитство към единия продукт, който се използва тук. Рецептата се оказа невероятно сполучлива. Вкусът от мастикса, въпреки че се използват само десетина зрънца, добре се съчетава с другите съставки. Както сигурно знаете мастикса е благоуханна смола, която има широко приложение не само в медицината, а както се вижда и в кулинарията, и като дъвка. Използва се за направа на сладоледи, сокове, бонбони, пасти и като подправка. Има свойството на стабилизатор. Опитайте тази питка, сигурна съм, че ще се изненадате от вкуса и ще ви хареса!


Необходими продукти: три яйца от свободни кокошки за тестото и едно яйце за намазване на питката, половин чаена чаша зехтин за готвене, една чаена чаша домашно прясно мляко, половин чаена чаша захар, една чаена лъжичка сол, 800 гр. предварително пресято брашно, една прахообразна мая на Д-р Йоткер (винаги ползвам тази мая), 10-15 счукани зрънца мастикс.

Начин на приготвяне: активирайте маята в купа с малко прясно мляко, една лъжичка брашно и една лъжичка захар. Брашното изсипете в тава. Солта и стритите зърна мастикс добавете по края на брашното. Направете кладенче в средата. Там изсипете активираната мая, разбитите яйца, прясното мляко и зехтина. Започнете да замесвате гладко тесто. Тестото се меси около 20 минути. След това го оставете на топло да втася, докато удвои обема си. Готовото тесто разточете и оформете питката. Моята питка от снимката оформих така - разделих тестото на две половинки. Едното топче разточих и сплетох на плитка така: 


В предварително намазнена и набрашнена тава с ринг с откопчаване сложете по края оформената плетеница. От другото топче тесто оформете сърцевината на питката. Аз направих една по голяма кифличка за средата и около нея наредих парченца от разточения остатък от тестото, който завих на руло и нарязах на парчета. Ето какво се получи:


Така оформената питка оставете да втаса на топло за половин час. След това я намажете с разбитото яйце и изпечете до готовност в предварително загрята на 180 градуса фурна. Да ви е сладко!







п.п. Рецептата е публикувана в сп.Кулинарен журнал, бр.2/януари 2015, стр.37



Коментари

Популярни публикации от този блог