Овчарски пай


Отдавна се каня като приготвя овчарски пай да го документирам. Ястието е много вкусно, сочно, ароматно и апетитно. Рецептата, която предлагам е на шеф Гордън Рамзи, като замених само сиренето чедър с домашен кашкавал и пропуснах соса Уорчестър. Вижте продуктите и начина на приготвяне на тази вкусотийка и запрятайте ръкави.

Необходими продукти: 500 гр. агнешка кайма, зехтин, две скилидки чесън, една глава лук, един стрък праз, 1 с.л. доматено пюре, 100 мл. червено вино, 150 мл. пилешки бульон, розмарин, сол, черен пипер. За картофеното пюре ще ви трябват 500 гр. картофи, 30 гр. масло, два стръка пресен лук, 50 мл. прясно мляко, сол, 100 гр. кашкавал.

Начин на приготвяне: В тиган сипете две супени лъжици от зехтина и запържете каймата, като бъркате непрекъснато. В края добавете ситно нарязания чесън и разбъркайте добре. Изсипете я в цедка, за да се отцеди от мазнината. В същия тиган сипете две супени лъжици зехтин и запържете нарязания  на кръгчета праз. Добавете доматеното пюре и каймата, и разбъркайте добре. Изсипете виното и пилешкия бульон. Оставете да къкри, докато месото поеме течността. През това време сварете обелените и нарязани картофи в подсолена вода. Когато се сварят ги отцедете, и намачкайте добре на пюре. Добавете маслото и млякото, нарязания на ситно пресен лук и разбъркайте. Овкусете със сол и черен пипер. 
 В тавичка изсипете сместа с каймата и я разпределете равномерно по дъното. Отгоре изсипете картофеното пюре и също го разпределете равномерно. Набраздете с вилица, поръсете с настъргания кашкавал и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути, или до готовност. Да ви е сладко!



Популярни публикации