Празнична питка



Пухкава питка цвете подходяща за всеки повод!

Необходими продукти: три яйца от свободни кокошки за тестото и едно яйце за намазване на питката, половин чаена чаша зехтин за готвене, една чаена чаша домашно прясно мляко, една чаена лъжичка захар, една чаена лъжичка сол, 800 гр. предварително пресято брашно, 12 гр. прахообразна мая Д-р Йоткер.

Начин на приготвяне: активирайте маята в купа с малко прясно мляко, една лъжичка брашно и една лъжичка захар. Брашното изсипете в тава. Солта добавете по края на брашното. Направете кладенче в средата. Там изсипете активираната мая, разбитите яйца, прясното мляко и зехтина. Започнете да замесвате гладко тесто. Месете 15 - 20 минути. Оставете тестото на топло да втаса, докато удвои обема си. Готовото тесто разточете и направете осем еднакви топчета. От всяко топче направете фитил и го срежете до средата ето така:

Навийте го на ролце, и ще се оформи цветенце. Наредете цветенцата в предварително намаслена и набрашнена тава.

Оставете питката на топло за половин час, докато втаса. Намажете я с разбитото яйце.


Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна. И да ви е сладко!























Популярни публикации от този блог