Великденски козунаци

Христос Воскресе, приятели! Честит празник на всички именици, и най - вече на моята майка! Пожелавам на всички много любов и щастие, много доброта и много усмивки! Честит празник на всички!
Наредихте ли масите, показахте ли боядисаните яйчица и козунаците?
Ето вижте моите произведения тази година - толкова много козунаци не бях правела досега, но се справих. 


Необходими продукти: 650 гр. брашно за козунаци, 12 g мая на Д-р Йоткер, 150 гр. захар, 250 мл. прясно мляко, 3 яйца, 120 гр. чисто масло, 2 суп.л. зехтин, 1 ампула ванилия, филирани бадеми, стафиди.


Начин на приготвяне: маята се задейства в малко от прясното мляко, лъжичка брашно и лъжичка захар. Прибавя се малко от брашното, за да се получи гъста каша. Оставете сместа на топло. В купа разбийте яйцата и останалата захар. Добавете ванилията, останалото мляко и мазнината. В пресятото брашно направете кладенче. Изсипете шупналата мая, яйчената смес и омесете меко тесто. Добавете две шепи стафиди към края на месенето. Готовото тесто оставете в намаслена купа на топло за един час, докато удвои обема си. Втасалото тесто разделете на шест равни части. Направете фитили от топчетата и сплетете две плитки с по три от фитилите. Сплетените козунаци поставяте в намазнена и набрашнена тава. Оставете ги на топло да втасат втори път, докато отново удвоят обема си. Втасалите козунаци намажете с разбит жълтък, поръсете със захар и филирани бадеми и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Да ви е сладко с домашно приготвените козунаци!




Популярни публикации