ДОМАШЕН СЕЛСКИ ХЛЯБ




Необходими продукти: половин кубче мая, 200 мл. прясно мляко, 200 мл вода., 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар и брашно 600 гр.
Продуктите са за два хляба за продълговата форма с размери 11 см х 30 см.


Начин на приготвяне: Затоплете млякото, добавете захарта и разторете маята. Оставете, докато шупне. Пресейте брашното. Направете кладенче в средата. Изсипете там водата и млякото с шупналата мая. Омесете гладко тесто. Оставете го да втаса в набрашнена купа, докато удвои обема си.


След това оформете две топки. Всяка от тях омесете и поставете в застлана с хартия за печене форма.


Оставете хляба да втаса втори път, като го завиете с кърпа. Преди да го поставите във фурната, поръсете го с брашно, и направете напречни разрези отгоре на хляба.


Печете 50 минути на горен и долен реотан, с вентилатор, в предварително загрята фурна на 200 градуса. Под хляба поставете тавичка с вряща вода за 45 минути.



Коментари

Популярни публикации от този блог