ПРАЗНИЧНА ПИТКА


Необходими продукти: едно кубче прясна мая, 300 мл. прясно мляко, 4 яйца - едното е за намазване на питката, 100 мл. олио, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 600 гр.брашно, 300 гр.сирене


Начин на приготвяне: разтворете маята в леко затопленото мляко, добавете лъжичката захар, покрийте с кърпа и оставете да шупне. Пресейте брашното. Направете кладенче в него и изсипете маята, яйцата и олиото. Омесете гладко тесто. Оставете го да втаса за един час в маслена купа, покрито с кърпа.
Когато удвои обема си го извадете от купата. Разделете на четири равни части. Отделете си малка част от тестото (колкото големината на топка за тенис), за оформяне на цвете в средата. Всяка една топка разточете с големината на тавата, в която ще печете. Намазнете, добавете натрошено сирене. Върху нея сложете втората разточена. Отново намазнявате и добавете сирене, и така всички четири топки от тестото. В средата на кръга сложете обърната надолу чаша, за да оформите средата. Разрежете с нож на 16 радни части. Хващате по два отрязъка и навивате навътре заедно двете парчета по два пъти. Захващате ги накрая, за да се оформи фигурата.


Отделеното тесто за оформлението на цветето в средата пригответе така: разточете го, поръсете със сирене и навийте на руло. Нарежете го по ъгъл на резени с дебелина три сантиметра. От тях оформете средата на питката. Оставете я на топло да втаса втори път, за половин час. Намажете с разбито яйце и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна.



Коментари

Популярни публикации от този блог