неделя, 20 януари 2013 г.

Мъфини с боровинки

Предлагам Ви поредната ми вариация на тема мъфини - вкусни малки кексчета със сладко от боровинки



Необходими продукти: едно яйце, 2 ч.ч. брашно, 1 чаена чаша захар, 1/2 ч.ч. безсолно чисто масло, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 бакпулвер, 1 ванилия, сладко от боровинки

Начин на приготвяне: пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията. Разтопене чистото масло и го оставете да се охлади. В купа разбийте с миксер яйцето и захарта. Прибавете охладеното масло и киселото мляко и разбъркайте добре. Към смесените течни съставки започнете бавно, лъжица по лъжица да прибавяте брашното, като бъркате непрекъснато. Накрая прибавете и сладкото от боровинки. Разбъркайте сместа, да се получи мраморен цвят. 



Напълнете 3/4 от формичките за мъфини. 



Изпечете ги в предварително загрята фурна на 160 градуса до готовност.




четвъртък, 17 януари 2013 г.

Пилешки шишчета

Нещо бързо, вкусно и полезно, което лесно може да приготвите у дома


Необходими продукти: 500 гр. пилешко месо от бут, обезкостено. Пресен розмарин, прясна мащерка, сол, зехтин, черен пипер, соев сос, лук.

Начин на приготвяне: нарежете месото на хапки. Направете марината от нарязаните подправки, малко соев сос, щипка сол, черен пипер и овкусете месото. 



Оставете да се маринова поне половин час. Вземете дървени шишчета и наредете последователно парче месо, парченце лук, и така до края на шиша. Изпечете в грил тиган.


Поднесете със свежа салата и резен лимон.


понеделник, 14 януари 2013 г.

Фалафели с чеснов сос 

Много приятно и същевременно полезно ястие, което е подходящо за ден бобови, за спазващите 90-дневната диета :)


Необходими продукти: 1 ч.ч. нахут, 1 глава лук, връзка магданоз, 3-4 скилидки чесън, кимион, риган, босилек, сол, зехтин, галета. За соса: една краставица, кисело мляко, две скилидки чесън и сол.

Начин на приготвяне: накиснете нахута във вода от предната вечер. Изплакнете и го отцедете от водата. Прехвърлете в пасатора. Добавете ситно нарязания лук и подправките, и пасирайте до еднородна каша. 


Добавете малко от галетата, щипка сол, и разбъркайте сместа. Оформете фалафелите, оваляйте ги в галета и изпържете в предварително загрята мазнина. Подходящ сос към фалафелите е чесновият. Моят е приготвен така: ситно нарязаната краставица пасирах с киселото мляко в пасатора. Добавих две настъргани скилидки чесън, щипка сол и готово.Бързо, лесно, вкусно и полезно.




неделя, 13 януари 2013 г.

Шоколадов кекс

Красива изненада с цели мандарини за Вашите гости, приятели, а защо не и за самите Вас

Необходими продукти: 200 гр. брашно, 100 гр. пудра захар, 100 гр. какао, 1 бакпулвер, 2 яйца, 100 гр. разтопено масло , 250 мл. мляко, 5 мандарини. За глазурата: 150 гр. черен шоколад, 100 гр. прясно мляко, 20 грама масло, 100 гр.пудра захар и няколко капки лимонов сок.

Начин на приготвяне: В купа смесете брашното, пудрата захар, какаото и бакпулвера. В друга купа разбийте яйцата , добавете маслото и накрая изсипете млякото. Продуктите от втората купа добавете към първата и с дървена бъркалка разбъркайте, докато се смесят добре. С половината от тази смес напълнете  продълговата формичка за кекс. Наредете изчистените мандарини, както са цели и изсипете другата част от сместа.

Изпечете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна. Проверете дали е готов с клечка за зъби. За приготвяне на глазурата: в млякото сложете натрошения на парченца шоколад, маслото и пудрата захар. Сложете на котлона и бъркайте с дървена шпатула, докато се разтопи шоколада. Залейте с тази глазура кекса. Върху глазурата може да украсите с настъргана кора от портокал и настърган шоколад.





петък, 11 януари 2013 г.

Пиле със зеленчуци по китайски

За любителите на китайски вкусотийки, приготвени у дома


Необходими продукти: 400 гр. пилешки гърди, 250-300 гр. оризови спагети (в случая съм ползвала от дебелите), половин средно голямо прясно зеле, една краставица, три-четири моркова, сусам, сурово кашу, оризов оцет, соев сос, 2 суп.л.мед, сол на вкус

Начин на приготвяне: нарежете на жулиени месото и зеленчуците. Месото мариновайте за половин час в следната марината: соев сос, три лъжици оризов оцет и две лъжици мед. 


Сварете спагетите според указанията на опаковката, отцедете ги и ги оставете настрана. В уок тиган задушете нарязаните и мариновани гърди. Отсипете ги в чиния. 


В същия тиган задушете нарязаните на жулиени зеленчуци. И тях пресипете в чиния. В тигана сложете оризовите спагети, задушете ги за няколко минути и прибавете кашуто, пилешкото месо и зеленчуците. Изсипете сусама, разбъркайте добре, оставете в тигана за още няколко минути.