неделя, 31 март 2013 г.

Лека сметанова торта втори вид




Необходими продукти: 500 гр. кисело мляко, 500 мл. сладкарска сметана, 6 лъжици захар, една ампула ванилия, три пакетчета желатин, 100 мл. сок от компот (ползвала съм от ананас), няколко бисквити закуска, шайби ананас.

Начин на приготвяне: Пригответе форма с откопчаване, като я обвиете с фолио. В купа изсипете киселото мляко, сметаната, захарта и ванилията и разбъркайте добре с бъркалка. Не използвайте миксер, защото ще вкарате много мехурчета в сместа. Разтворете в 200 мл вода две пакетчета желатин, разтопете ги на водна баня и ги добавете към сметановата смес. Във форма с откочпаване изсипете част от сметановата смес. След това наредете няколко от бисквитите, върху тях пак от сместа, пак бисквити и пак от сместа. Оставете да се стегне в хладилника за половин час. Време е за украсата - извадете формата от хладилника, наредете шайбите ананас и ги залейте с разтвореното в сока от ананас трето пакетче желатин. Оставете тортата в хладилник за поне три часа.







четвъртък, 28 март 2013 г.

Лека сметанова торта с желирани плодове


Споделям бърза и лесна рецепта за лека торта, която дори няма нужда да се пече - само трябва да я изчакате да стегне за няколко часа в хладилника и сте готови ;)


Необходими продукти: 500 гр. кисело мляко, 500 мл. сладкарска сметана, 6 лъжици захар, една ампула ванилия, три пакетчета желатин, 100 мл. сок от компот, няколко бисквити закуска, плодове.

Начин на приготвяне: Пригответе форма с откопчаване, като я обвиете с фолио. На дъното изсипете плодовете. Разтворете едното пакетче желатин в 100 мл сок от компот. Разтопете го на водна баня и го изсипете върху плодовете.


Оставете формата в хладилник за около 15 минути, да се стегне желатина. През това време пригответе сметановата смес. В купа изсипете киселото мляко, сметаната, захарта и ванилията и разбъркайте добре с бъркалка. Не използвайте миксер, защото ще вкарате много мехурчета в сместа. Разтворете в 200 мл вода останалите две пакетчета желатин, разтопете ги на водна баня и ги добавете към сметановата смес. Извадете формата от хладилника и изсипете част от сметановата смес върху плодовете. След това наредете няколко от бисквитите, върху тях пак от сместа, пак бисквити и пак от сместа.


Оставете тортата в хладилник за минимум три часа. Преди поднасяне я обърнете върху подходяща чиния, и внимателно отстранете фолиото. 



понеделник, 25 март 2013 г.

Неделен гювеч със свинско месо, картофи и бира


За всички любители на ястия в глинен гювеч - лесно за приготвяне и много вкусно


Необходими продукти: 500 гр. свинско месо, картофи, пресен розмарин, прясна мащерка, листа салвия, босилек, сол, черен пипер, две лъжици доматено пюре, зехтин, две чаши бира

Начин на приготвяне: в гювеча сложете половината от обелените и нарязани картофи, върху тях по малко от подправките - сол, черен пипер, листа салвия, два стръка розмарин, два стръка машерка, босилек, една лъжица доматено пюре. Върху подправките наредете нарязаното на хапки месо и пак овкусете. Следват отново ред картофи и пак подправки. Сипете зехтин и две чаши бира. Поставете гювеча в студена фурна и печете три часа на 180 градуса.




понеделник, 18 март 2013 г.

Лесен кокосов сладкиш




Необходими продукти: 100 гр.чисто безсолно масло, 1 ч.ч.захар (ползвала съм кафява), 3 яйца, 1 ч.ч.брашно, 1 бакпулвер, 1 пръчка ванилия (или една ампула, ако не разполагате с друг вид), 50 гр. кокосови стърготини, сладко от боровинки.

Начин на приготвяне: разбийте на гладък крем маслото и захарта. Постепенно прибавяйте едно по едно яйцата. Накрая добавете брашното с бакпулвера. Към готовата смес сложете ванилията и кокосовите стърготини. Изпечете в предварително загрята фурна за около 30 мин. Готовия сладкиш украсете със сладкото от боровинки (или друго по Ваш избор) и поръсете кокосови стърготини.




понеделник, 11 март 2013 г.

Американски палачинки 


Необходими продукти: две яйца, две ч.ч.брашно, един бакпулвер, две ч.ч. кисело мляко, щипка сол, щипка захар, 50 гр. масло

Начин на приготвяне: пресейте брашното с бакпулвера. В купа смесете двете разбити яйца, киселото мляко, разтопеното чисто масло и брашното.


Разбъркайте до хомогенна смес. В тиган разтопете малко масло. С черпак изсипете от сместа в кръг с диаметър 12 см. Изпечете палачинката по две минути от всяка страна. 


Готовите палачинки поднесете с кисело мляко, сладко от боровинки, сирене или мед. Или както ги обичате.



петък, 8 март 2013 г.

Кекс с пълнеж руло


Рецептата е много лесна за изпълнение, а при поднасяне на кекса ще изненадате своите гости

Необходими продукти: 200 гр. брашно, 100 гр. пудра захар, 100 гр. какао, 1 бакпулвер, 2 яйца, 100 гр. разтопено масло250 мл. мляко, едно или две малки готови рула Royal Cake. 

Начин на приготвяне: В купа смесете брашното, пудрата захар, какаото и бакпулвера. В друга купа разбийте яйцата, добавете маслото и накрая изсипете млякото. Продуктите от втората купа добавете към първата и с дървена бъркалка разбъркайте, докато се смесят добре. С половината от тази смес напълнете  продълговата формичка за кекс. Сложете готовото руло (или двете рула, зависи колко е дълга формата за кекса), както са цели и върху тях изсипете другата част от сместа. Изпечете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна. Проверете дали е готов с клечка за зъби.