понеделник, 2 декември 2013 г.

Салата с червено цвекло, рукола и грейпфрут


Витаминозна бомба - чудесно съчетание на леката горчивина от руколата, стипчивия вкус на грейпфрута и сладостта на червеното цвекло


Необходими продукти: половин килограм червено цвекло, 300 - 400 грама рукола, един голям грейпфрут, сок от един лимон, сол, зехтин


Начин на приготвяне: цвеклото се измива и сварява до готовност. Може да го изпечете, завито във фолио за около час във фурната, вместо да се вари. Готовото цвекло нарежете на кубчета. Прибавете измитата рукола. Изчистете грейпфрута и го добавете към другите продукти. Овкусете със сока от лимона, малко хималайска сол и зехтин. Получава се много вкусна салата - опитайте!


п.п. Рецептата е публикувана в сп."Кулинарен журнал", брой 4/февруари 2014, стр. 15


п.п. Рецептата е публикувана втори път в сп."Кулинар журнал", брой 11/юни 2014, стр.13





Телешко с портокали и зеленчуци


Необходими продукти: 400 гр.телешко месо, две големи глави лук, пет скилидки чесън, три моркова, един голям портокал, сол, червен пипер, черен пипер, мащерка, дафинов лист, кимион, една чаена лъжичка дижонска горчица, зехтин, червено вино, две лъжици брашно, една средна глава броколи и една средна карфиол.


Начин на приготвяне: изчистете телешкото месо от ципите и го нарежете на хапки. Нарежете лука и морковите. В тенджера сипете зехтин и запържете месото. Добавете лука и морковите. Оставете да се задуши няколко минути. Прибавете две чаени чаши вода, и също толкова червено вино. Добавете подправките и оставете да къкри на среден огън около час - час и 15 минути. Към края на готвенето добавете изчистения портокал. Когато ястието е готово прибавете и размитите в малко вода две лъжички брашно. Свалете от огъня. Броколито и карфиола бланширайте за 5-6 минути в гореща вода. Сервирайте телешкото със зеленчуците.