понеделник, 13 май 2013 г.

Торта парфе Мишо


Хубаво нещо са рождените дни! Весел ден, подаръци, усмихнати хора и...торта! За къде без торта на рожден ден. :))) Това парфе е сметаново, с еклери и малко черен шоколад. Реших тортата да носи името на рожденика - моя брат. Надявам се да ви се хареса рецептата! ;) 


Необходими продукти: пет - шест бисквити Закуска за блата, две големи кофички заквасена сметана, две пакетчета желатин, осем суп.л. кафява захар, 50 гр. черен шоколад, 20 малки еклерчета, 100 мл. прясно мляко, ягоди за украса.


Начин на приготвяне: бисквитите потопете в прясно мляко и наредете на дъното на кръгла форма с откопчаване (използвала съм форма с на диаметъра 26 см.). Изсипете единия желатин в 10 суп.л. студена вода и оставете за пет минути, докато набъбне. След това го стопете в микровълновата или на водна баня. В купа изсипете едната заквасена сметана, добавете четири лъжици кафява захар и разтворения желатин. Разбъркайте добре, и когато започне да се желира го изсипете върху бисквитите във формата. Оставете в хладилник да се стегне. Необходими са  минимум 15 минути. Върху сметаната наредете еклерчетата. В друга купа изсипете втората заквасена сметана. Добавете отново четири лъжици кафява захар. Пригответе по указанията второто пакетче желатин и го добавете и него към сметаната. Разтопете на водна баня 50 гр. от шоколада, заедно с две лъжици прясно мляко. Добавете и него към сметаната. Изсипете я върху еклерчетата и оставете отново в хвадилника да се стегне добре. След 15-тина минути наредете отгоре ягодите. Сега вече ще е необходимо тортата да престои в хладилника най - малко три часа и е готова за поднасяне. Дано ви се хареса моето парфе!



п.с. - ето рецептата, вече публикувана в сп.Кулинарен журнал, брой 13/2013, стр.37


неделя, 5 май 2013 г.

Козунаци с локум, стафиди и бадеми


Все още сме на тема козунаци и затова предлагам още един вариант на тази вкусотия! Опитайте, и споделете как ви се вижда рецептата, трябва ли да променим нещо или не?!

Необходими продукти: четири яйца  (едното е за намазване), 100 гр. чисто масло + 2 суп. л. олио, 100 мл. прясно мляко, 150 гр. заквасена сметана, 160 гр. захар, 600 гр. брашно, едно пакетче суха мая на Д-р Йоткер, щипка сол, 1 ч.л.ром, един локум, стафиди, филирани бадеми.

Начин на приготвяне: Тестото е приготвено в хлебопекарната, на програма за тесто. Ако ще го месите на ръка начинът е следния: активирайте маята в малко топло мляко, добавете лъжичка захар и две лъжички брашно и оставете да шупне. Разбийте трите яйца със захарта. Добавете маслото, заквасената сметана, млякото и активираната мая. Добавете всичко това към брашното и замесете еластично тесто. В края на месенето добавете нарязания локум и стафидите. Готовото тесто оставете на топло, докато удвои обема си. Ако ще ползвате кръгла тава за печене, може да  завиете тестото на руло, да нарежете филии от него и да ги наредите една до друга във формата. 


Може също да оплетете плитка и да я сложите пак в кръгла форма, или в правоъгълна. 


Или да направите малки козуначета във формички за мъфини.


Оставете да втаса половин час, след това намажете с разбито яйце, поръсете захар и филирани бадеми и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса. За да не изгаря отгоре, след първите десетина минути от печенето добавете фолио, което оставете отгоре до края на печенето.





Великденска торта Вили


Ако правите торти у дома, ако имате повод за направа на торта, ако имате най-добрата майка, за която искате да направите торта, предлагам да опитате рецептата ми за Великденска торта Вили. Измислих я за моята майка, която има имен ден на един от най-светлите български празници - Великден. Рецептата е много лесна, приготвя се бързо, а вкуса е страхотен! :)


Необходими продукти: 4-5 бисквити закуска, пакетче крем ванилия на Д-р Йоткер, 500 мл. прясно мляко, 3 суп.л. захар, две пакетчета желатин, сладкарска сметана 150 мл., 20 броя. малки еклерчета, плодове за украса, форма с откопчаване с диаметър 26 см.

Начин на приготвяне: В купичка с три лъжици студено прясно мляко разтворете кремчето ванилия. Загрейте прясното мляко на котлона. Прибавете към него трите лъжици захар и при непрекъснато бъркане добавете кремчето ванилия. Едното пакетче желатин изсипете в студена вода и оставете да набъбне. След това го разтворете в микровълновата печка, докато се образува само течност. Изсипете желатина към кремът ванилия. Във формата с откопчаване наредете ред бисквити закуска, предварително потопени в прясно мляко. Върху тях изсипете половината от кремът ванилия. Наредете еклерите и добавете останалата част от крема. Оставете в хладилника да се стегне желатина за поне 15 минути. Разбийте с миксер сметаната. Пригответе другото пакетче желатин и го добавете към разбитата сметана. Изсипете сметаната върху тортата и отново приберете в хладилника за 15 минути. След това наредете отгоре плодове за украса. Оставете добре да се стегне поне три часа, преди да я сервирате. Да ви е сладко!