Паеля с морски дарове


Паелята е испанско национално ястие, което отдавна е прескочило границите на страната си и се е превърнало в любима храна на ценителите с изтънчен вкус. Знаете ли, че оригиналната рецепта датира от VIII век? Съществуват две легенди за появата на вкусната манджичка. Според едната млад рибар се влюбил и в желанието си да впечатли любимата решил да и сготви нещо. Но понеже бил беден, събрал всички продукти, които намерил в колибата си, метнал ги в голям тиган paellery (което означава за нея) - ястие за любимата, казано иначе. Според другата легенда гладът в Испания по време на арабското нашествие я превърнало в основно ястие за селяните. Готвели го в специални тигани, и паелята служела като откуп за младите неомъжени испанки. И доколкото знам оригиналната рецепта повелява да се готви навън, на огън запален от портокалово дърво. Така аромата на ястието бил неповторим.
В наши дни има много варианти от страна на съставките при приготвянето на паеля. Но три от тях са задължителни  - ориз, шафран и зехтин. Другите съставки може да са морски дарове, различни зеленчуци или месо. Може да се приготвя навън - на открито, може да я сготвите у дома - трябва ви голям плосък тиган и желание!
Към този вариант на паелята може да използвате всякакви морски дарове, за които се сетите, и които обичате. Моята е приготвена с морски миди, скариди и ролца от раци. Е, не е готвена на огън от портокалово дърво, но ви уверавям, че аромата е божествен. 
Много подходящо предложение за летните отпускарски дни край морето!


Необходими продукти: за 4 порции са необходими 300 гр. ориз, 300 гр. миди, един пакет ролца от раци, 300 гр. скариди, 200 гр. грах, червена чушка, два домата, лук, чесън, сол, черен пипер, шафран, мащерка, зехтин, лимон, бяло вино, 600 мл. рибен бульон.


Начин на приготвяне: в загрят тиган капнете малко зехтин и задушаваме нарязания лук. Прибавете нарязаната червена чушка, ориза и разбъркайте. Изсипете 5 суп.л. бяло вино и оставете да се задуши. Добавете настърганите домати. Овкусете със сол и черен пипер. Когато ориза поеме виното добавете и бульона - по малко, като разбърквате от време на време. Оставете ястието да поври на слаб огън за около 10-тина минути. Накрая добавете морските дарове. Оставете за още 5 минути. След това добавете сока на един лимон, малко мащерката и разбъркайте добре. При поднасяне украсете с резенчета лимон. И да не забравите чаша изстудено бяло вино! 



Коментари

Популярни публикации от този блог