неделя, 27 октомври 2013 г.

Вкусен хляб със сусамово и маково семе


Необходими продукти: едно пакетче суха май на д-р Йоткер, 1 ч.л. захар, 200 мл.прясно мляко, 1 яйце за замесване, едно за намазване на питката + 1ч.л. ракия, 20 гр. чисто масло, 3 суп.л.заквасена сметана, 600 гр. брашно, 1 суп.л. сол, сусам, маково семе


Начин на приготвяне: Ако използвате пекарна за замесване на тестото, поставете първо течните продукти, след това сухите и пуснете на програма тесто. Ако ще замесвате на ръка начина е следния - сипете маята в в малко от леко затопленото мляко, добавете щипка захар и две лъжици брашно и оставете да шупне. В купа сложете белтъка, разтопеното масло, заквасената сметана, добавете шупналата мая, няколко лъжици брашно и мляко и разбъркайте, докато се получи каша. Пресейте брашното и добавете към него солта. Направете кладенче и добавяте по малко от кашата. Омесете еластично тесто и го оставете на топло да втаса около половин час. Готовото тесто разделете на две части. Разточете едната част. Намажете леко със зехтин и поръсете от семената. Нарежете кората на седем еднакви ленти и ги завийте на руло. Направете същото и с другата част от тестото. Подредете завитите рулца в подходяща тавичка и оставете да втасат отново за половин час. 



Намажете ги с разбитото яйце, в което сте добавили една ч.л. ракия и изпечете хляба в предварително загрята фурна на 180 градуса, до готовност.