четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Овчарски торбички


Вкусни торбички от тесто, пълни със задушено свинско с лук и подправки. Бързо, лесно, вкусно и ефектно - опитайте!


Необходими продукти: 300 гр. свинско месо от врат, две три глави стар лук, сол, черен пипер, червен пипер, куркума, 1 ч.л. баварска горчица, 150 грама спанак. За тестото - 400 гр. брашно, 4 с.л. зехтин за готвене, сол, едно яйце, 200 мл. вода.


Начин на приготвяне: Омесете гладко и еластично тесто от брашното, 4 с.л.зехтин, щипка сол, едно яйце и водата. Оставете за 20 минути да си почине. Запържете в сгорещен тиган с малко зехтин нарязаното на хапки свинско месо и ситно нарязания лук. Добавете сол, черен пипер, червен пипер, куркума, горчицата и ситно нарязания спанак, и оставете да се задуши. Ако е необходимо добавете малко вода. Когато плънката е готова изчакайте да изстине, преди да оформите торбичките. 
Разточете готовото тесто. Изрежете с нож квадрати с размери 15х15 см. В средата на всеки квадрат сложете от плънката. Оформете торбичка, като захванете краищата на квадрата и завържете с тънко нарязан стрък праз - мисля, че със зелени пера лук ще стане даже още по - красиво, но аз използвах праз. Наредете торбичките в застлана с хартия за печене тава. Намаслете ги отгоре със зехтин. Изпечете за около 20 минути на 180 градуса. Да ви е сладко!



петък, 13 февруари 2015 г.

Кекс с лесна глазура


Необходими продукти за кекса: четири яйца от домашни свободни кокошки, 200 гр. кафява захар, 3 ч.ч.брашно, един бакпулвер, 1/2 ч.ч. разтопено домашно безсолно масло. За глазурата: две пакетчета крема сирене, 100 мл. кисело мляко, един желатин, 100 пудра захар. За украса: един разтопен шоколад 80% какао, сушени череши и портокалови стърготини.


Начин на приготвяне: разбийте на гъст крем яйцата със захарта. Към брашното прибавете бакпулвера и пресейте. Добавете към яйчената смес при непрекъснато бъркане. Сипете и разтопеното масло. Изсипете сместа в намазнена и набрашнена форма за кекс. Изпечете в предварително загрята на 160 градуса фурна до готовност. Оставете кекса да се охлади. Пригответе глазурата, като смесите крема сиренето, киселото мляко и пудрата захар и разбъркате на гладък крем. Изсипете в студена вода желатина и го оставете да набъбне. След това го разтопете на водна баня или в микровълновата (внимавайте, не трябва да завира). Добавете го към глазурата и оставете да постегне. Намажете кекса и го оставете в хладилника за поне два часа - да може добре да се стегне глазурата. През това време разтопене на водна баня шоколада. Залейте глазурата на кекса с разтопения шоколад. Може да украсите със сушени плодове - аз имах сушени череши. И добавете настъргани портокалови корички. Да ви е сладко, приятели!








Баница с праз и топено сирене


Необходими продукти: един пакет Одрински кори за баница, два големи стръка праз, 200 гр. топено сирене, една супена лъжица баварска горчица, босилек, зехтин, домашно чисто масло, сол, черен пипер. За заливка на баницата ще ви трябват две яйца от домашни свободни кокошки, 100 мл. кисело мляко и две супени лъжици брашно.


Начин на приготвяне: Нарежете на шайби праза и го запържете в масло. Добавете горчицата, ситно нарязан босилек, сол и черен пипер. Топеното сирене нарежете на малки парченца и го добавете към праза. Задушете, докато се стопи сиренето. От тази плънка сложете върху всяка кора и завийте на руло. Подредете в намаслена тавичка. Разбийте двете яйца с 100 мл. кисело мляко и две супени лъжици брашно. С тази заливка залейте баницата и изпечете в предварително загрята на 150 градуса фурна до готовност.










четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Киноа с гриловани зеленчуци и кълнове от ряпа


Киноата е източник на високо ниво протеини, фибри, фосфор, високо съдържание на магнезий и желязо. В 100 гр. киноа в сурово състояние има около 65% фосфор, 55% магнезий, 35% желязо, 14% проетини и 7% диетични фибри. В тези дребни зрънца присъстват всички необходими за организма ни аминокиселини. Идеално се съчетава със зеленчуци. Тя успешно замества булгур, ориз и кус кус. Добре е да я включваме в менюто си по-често. Киноата се готви много бързо - 15 минути и е готова. Вижте моето предложение и дано ви се хареса!

Необходими продукти: 100 гр. киноа, две малки тиквички, две чушки - една червена и една зелена, няколко моркова, стар лук, един патладжан, сол, черен пипер, 200 мл. вода, кълнове (каквито обичате).

Начин на приготвяне: нарежете зеленчуците на шайби и ги запечете на грила от двете им страни. Овкусете ги със сол и черен пипер. Сварете киноата в 200 мл. вода за 15 минути. Отцедете я добре. Овкусете със сол. В чиния наредете като канапе грилованите зеленчуци. Върху тях с помощта на ринг за сервиране сипете от киноата. Сложете от кълновете и сервирайте тази превъзходна салата. Да ви е сладко!



п.п. Рецептата е публикувана в сп."Кулинарен журнал", брой 10/май 2015, стр.13


вторник, 10 февруари 2015 г.

Хрупкави пълнени пилешки филенца


Идеята за тази рецепта ми хрумна след едно кулинарно предаване, но доста я преиначих. Резултата обаче е много вкусен. За да приготвите по-бързо нещата може да използвате готово песто, или да си го направите сами. Ще ви е необходима една връзка пресен босилек, студено пресован зехтин, кедрови ядки (които може да замените със сурово кашу) и пармезан (можете да използвате кашкавал за тези цел). Смилате всичко в блендера и готово - имате си домашно песто. За пълнеж използвах и картофено пюре с броколи, което направих по рано през деня. Ето продуктите и начина на приготвяне - дано ви се хареса рецептата.


Необходими продукти: за картофеното пюре ще ви трябват няколко картофа, средна глава броколи, сол и чисто масло. За пилешките филенца - пилешки гърди без кост, песто, чисто масло, фини овесени ядки, яйце, сол, черен пипер.

Начин на приготвяне: Сварете картофите и броколите. Намачкайте ги, овкусете със сол и черен пипер, добавете чисто масло и пюрето е готово. Измийте пилешките гърди. Овкусете със сол и черен пипер. Разрежете ги хоризонтално, като джобове. Намажете с пестото. Сложете по една две лъжици от картофеното пюре с броколи и затворете джоба (може да си помогнете с клечка за зъби, за да не се разтвори при топлинната обработка). Оваляйте джобовете във фини овесени ядки. След това потопете в разбито яйце. Изпържете в тиган за около 3-4 минути от всяка страна пилешките гърди. След това ги сложете в тавичка, сложете по едно парченце чисто масло върху всяко филе и запечете във фурната за десетина минути. Поднесете с картофеното пюре. Да ви е сладко!


сряда, 4 февруари 2015 г.

Баварски гевреци с мляко



Необходими продукти: 520 гр. брашно, 7 гр. суха мая, 50 мл. чисто безсолно меко масло, 150 мл. топло мляко, ч.л. захар, ч.л. сол, сусам, маково семе, едно яйце за намазване


Начин на приготвяне: изсипете маята в топлото мляко, добавете захарта и две лъжици брашно. Оставете да се активира за десетина минути. Когато шупне е готова. В брашното направете кладенче. Изсипете там активираната мая, олиото и солта, и омесете гладко тесто. Оставете на топло да втаса, докато удвои обема си. След това направете осем еднакви топчета. Всяко топче разточете на фитил и от него оформете гевречето - на кравай, или друга форма, както желаете. 


Сложете вода да заври. Във врящата вода пуснете гевречетата за около 10-15 секунди. Когато ги извадите ги наредете в тавичка за печене. 


Намажете с разбито яйце и поръсете семената. 


Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Да ви е сладко!