Тарталети с крем ванилия и ягоди

Честит национален празник на всички сънародници - днес честваме 137 години от Освобождението на България. На днешния ден трябва да отдадем почит на всички велики българи, които са се жертвали за нашата свобода. И както всеки празник, традицията повелява да се почерпим и с нещо сладичко. Моето предложение е за тарталети с крем ванилия и ягоди. Не е сезона на ягодите, но с малко повече търсене се намират хубави ягодки и сега. Почерпете се виртуално с моите хрупкави тарталети и опитайте рецептата - не е трудно за приготвяне, казвам от опит.


Необходими продукти за две средни тарталети (формичките са с диаметър 10 см) и 10 малки (приготвени във формички за мъфини): 400 гр. брашно, 120 гр. меко чисто масло, едно яйце от свободна кокошка, половин чаена чаша кафява захар.


Необходими продукти за крем ванилия: 300 мл. прясно мляко, 3 супени лъжици брашно, 4 супени лъжици кафява захар.

Необходими продукти за украса: ягоди и шоколадови стърготини.


Начин на приготвяне на тарталетите: Смесете брашното и маслото, докато се получат трохи. Добавете захарта и омесете маслено тесто. Оформете топчета, и запълнете формичките, в които ще се пекат тарталетите. Изпечете тарталетите в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-тина минути. Оставете ги да се охладят.


Начин на приготвяне на крема: разбъркайте в купа брашното, яйцето и малко от прясното мляко. В останалото мляко добавете захарта и сложете на котлона да се загрее. Започнете на прибавяте на тънка стуйка от сместа с яйцето и бъркайте непрекъснато. Когато крема се сгъсти го свалете от котлона. Оставете да се охлади и напълнете изстиналите вече тарталети.
Поръсете с настърган шоколад и украсете с ягодите. Да ви е сладко, приятели!

п.п. Рецептата е публикувана в сп."Кулинарен журнал", брой.10/май 2015, стр. 38

Коментари

Популярни публикации от този блог